EHF-SAS, Rome 1st Meeting

Location: Sapienza GuestHouse

 

7 April 2017

 

  • 16:00-17:00

Introduction

Paolo Martelletti

Junior Fellows grouping with Tutors assignments

  • 20:30

Dinner

 

8 April 2017

 

Polifunzionale Room – Group A (Basic)

  • 9:00-9:45

Tutorial Lecture: Migraine Pathophysiology

                  Lars Edvinsson

Discussion (15 min)

  • 10:00-10:45

Tutorial Lecture: Potential cardiovascular risks of blocking CGRP

                  Antoinette Maassen van den Brink

Discussion (15 min)

  • 11:00-11:30

Coffee break

  • 11:30-12:15

Tutorial Lecture: CGRP in Migraine

Lars Edvinsson

Discussion (15 min)

  • 12:30-13:15

Tutorial Lecture: Gender issues in migraine

Antoinette Maassen van den Brink

Discussion (15 min)

  • 13:30-14:30

Light lunch

  • 14:30-16:00

Review design

 

 

Briefing Room – Group B (Clinical)

  • 9:00-9:45

Tutorial Lecture: PACAP in migraine

                  Messoud Ashina

Discussion (15 min)

  • 10:00-10:45

Tutorial Lecture: Update on clinical trails in migraine prophylaxis

                  Christian Lampl

Discussion (15 min)

  • 11:00-11:30

Coffee break

  • 11:30-12:15

Tutorial Lecture: Triptans, CGRP antagonists, CGRP monoclonal antibodies in the treatment of migraine, and their impact on the cerebral vasculature

Messoud Ashina

Discussion (15 min)

  • 12:30-13:15

Tutorial Lecture: Treatment of cluster headache – any news?

Christian Lampl

Discussion (15 min)

  • 13:30-14:30

Light lunch

  • 14:30-16:00

Review design

 

Emeroteca Room – Group C (Diagnostic)

  • 9:00-9:45

Tutorial Lecture: European Headache Federation

consensus on technical investigation for primary headache disorders

                  Dimos-Dimitrios Mitsikostas

Discussion (15 min)

  • 10:00-10:45

Tutorial Lecture: MRI for headache differential diagnosis

                  Uwe Reuter

Discussion (15 min)

  • 11:00-11:30

Coffee break

  • 11:30-12:15

Tutorial Lecture: Lumbar puncture for headache differential diagnosis

                  Dimos-Dimitrios Mitsikostas

Discussion (15 min)

  • 12:30-13:15

Tutorial Lecture:  secondary headache requiring investigation

                  Uwe Reuter

Discussion (15 min)

  • 13:30-14:30

Light lunch

  • 14:30-16:00

Review design

 

  • 20:30 Dinner

 

9 April 2017 (Polifunzionale Room, All Groups)

 

  • 9:00-13:00

Presentation of the reviews and timeframe definition

Next Meeting

Debriefing

  • 13:00 – 14:00

Light lunch

  • 14:00

Departure

 

Tutors:  

–         Basic Science:

Lars Edvinsson, Antoinette Maassen van den Brink

–         Clinical Science:

Messoud Ashina, Christian Lampl

–         Diagnostic Science:

Dimos-Dimitrios Mitsikostas, Uwe Reuter

 

 

 

 

The young fellows will conclude their experience with 3 reviews (Basic, Clinical and Diagnostic) on TJHP with their names exclusively. I will provide waivers. The EHF-SAS Tutors will work as internal reviewers in the preparation of the review and will be properly acknowledged. Ideally the reviews should be online immediately before the EHF December Congress.

The EHF Rome Congress program foresees 1 hour daily slot (8:00-9:00) dedicated to EHF-SAS project presentation. Each day will be dedicated to one group that will be chaired by its 2 Tutors.